Új hely nyitása - Teljes körű tanácsadás
Ezt a szolgáltatást azoknak ajánljuk, akik új hely nyitásán gondolkodnak és még az ingatlan bérleti szerződés aláírása előtt szeretnének egy szakmai álláspontot kapni arról, hogy a kiválasztott hely milyen tevékenységre alkalmas a hatályos jogszabályok alapján.
A szolgáltatás a következőket tartalmazza:
- teljes körű szakmai tanácsadás,
- ingatlan áttekintése a hatályos jogszabályok alapján,
- konyha technológiai alaprajz,
- konyha technológiai leírás,
- engedélyeztetési folyamatok áttekintése.
Az alaprajz és a technológiai leírás felhasználható az állategészégügyi külön engedély kérelemnél!
Új vállalkozás indítása esetén az alábbi teendők vannak:
1. Telephely kiválasztása
A telephely kiválasztásánál figyelembe kell venni a vállalkozás célját és annak megvalósíthatóságának a lehetőségét.
2. Önkományzati nyilvántartásba vétel
A vállalkozónak a kereskedelmi tevékenysége megkezdése előtt be kell jelentenie azt a helyi jegyzőnél, aki a jogszabályi feltételek teljesülése esetén nyilvántartásba veszi őt.
Az önkormányzat jegyzője 8 nap alatt veszi nyilvántartásba a bejelentőt.
Benyújtandó dokumentumok:
-- Cég esetén aláírási címpéldány,
-- Vállalkozó esetén a vállalkozói státusz igazolása,
-- Az étterem céljára szolgáló helyiség használatának jogalapjának igazolása. (Tulajdoni lap vagy érvényes bérleti szerződés.)
3. Engedélyek (Állategészségügy, ANTSZ)
Az ügyfél tevékenységi helye szerinti illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörrel rendelkező járási hivatalhoz kérelmet kell beadni, amelyhez a következők szükségesek:
- kitöltött kérelem,
- technológiai alaprajz,
- technológiai leírás,
- 30 napnál nem régebbi vízminta, (Ha korábban is élelmiszer kereskedelem vagy vendéglátés volt az egységben, akkor nem kell új vízminta.)
- FELIR szám.
ANTSZ
A takarításhoz használt vegyszereket, veszélyes anyagokat be kell jelenteni az ANTSZ honlapján.
4. Hatósági dokumentumok
- HACCP rendszer kiépítése, leszabályozása,
- munkavédelmi dokumentumok,
- tűzvédelmi dokumentumok,
- a munkavállalók oktatása.
5. Szerződések
- rágcsáló - rovarírtást igazoló dokumentum,
- hulladék kezelést igazoló dokumentum (kommunális, fáradt olaj, ételmaradék,
- felhasznált vegyszerek biztonág technikai adatlapjai,
- dolgozók egészségügyi könyve,
- szerződés foglalkozás egészségügyi szolgáltatóval.
A vállalkozó kötelezettsége, hogy működése során:
-- a külső és a belső környezetnek, az elhelyezésnek, az elrendezésnek, a méreteknek, a berendezéseknek, az eszközöknek, a technológiáknak, a termelési és tárolási kapacitásnak, a felhasznált élelmiszer, illetve élelmiszer-összetevők biztonságosságának, minőségének, az alkalmazott csomagolóanyagok és fertőtlenítőszerek megfelelőségének, illetve biztonságos alkalmazásának, a rovarok és rágcsálók elleni védekezésnek, az alkalmazott személyek egészségének, szakképesítésének, illetve szaktudásának alkalmasnak kell lennie az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi előírások betartásának folyamatos garantálására.
-- olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomon követési, termék-visszahívási rendszereket vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetni, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonságossága, megfelelő minősége, azonosíthatósága és nyomon követhetősége.
-- az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy - az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott élelmiszer-biztonsági szaktudással rendelkező - azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.
Vonatkozó jogszabályok
A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény
Az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény
62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről
57/2010. (V.7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről